úterý 22. ledna 2013

Moonrise Kingdom - 100%

 Cesta za štěstím je občas klikatá a plná nebezpečí, ale jsou věci, pro které stojí za to riskovat.

 Wes Anderson nám servíruje úžasnou, až pohádkově stylizovanou cestu za štěstím dvou nespokojených a nešťastných lididček, kteří ale zjistili, že když můžou být spolu jsou naprosto šťastní a spokojení. Jenže je jim dvanáct. A vysvětlujte dospělým, že jste šťastní jen s tím druhým, když je vám dvanáct. Nejde to. Jediným řešením je obejít autority a vyrazit za štěstím. 





 Moje druhé (vědomé) setkání s fantazií Wese Andersona (jako první to byl Fantastic Mr. Fox, ale to jsem ještě nevěděl, kdo je Wes Anderson) dopadlo nadmíru výtečně. Nejenom protože herci ze sebe vydávají maximum, ale zároveň je na nich vidět úžasná pohoda a nadhled, který je cítit skoro z každého záběru (a to i třeba ve chvílích, kdy je jeden z Khaki Skaoutů pobodán nůžkami pro leváky). A přesně ten samý pocit ve mě zůstal i po závěrečných titulcích. 




 I když hlavními postavami jsou třeba manželský pár advokátů (Bill Murray a Frances McDormand), starý mládenec a policista v jednom (v podání Bruce Willise) nebo skautský vedoucí (Edward Norton), pro kterého je jeho funkce vším, zároveň z nich má divák pocit, že jsou to ty nejkrásnější pohádkové postavy. To by ovšem nefungovalo bez ústředního dua v podání Jareda Gilmana a (čtrnáctileté!!!) femme fatale Kary Hayward (pro které je to premiéra na stříbrném plátně :-) ).




  Jejich milá, dětská naivita a rozhodnost jít si za svým a překonávat veškeré útrapy je balzámem na duši :-) To vše doplněno Wesovým kouzlem před, za, nad i pod kamerou, vizuálními vychytávkami a procítěným výběrem prostředí dává dohromady opravu kouzelný film, který stojí za to vidět a který dokáže pozvednout náladu snad opravdu každému :-)

  Nenapadá mě snad jediná věc, která by se tomuto filmu dala vytknout, protože dokonalé je v něm snad úplně vše od dialogů/monologů, přes scénu jako takovou až po hudební doprovod. A hlavně ten pocit zvláštního nadšení a radosti, který přetrvává i po skončení (vizuálně propracovaných) titulků. Takových filmů by mohlo být víc :-) 

    

Žádné komentáře:

Okomentovat