neděle 10. srpna 2014

Zhoubný kmen: Nákaza - 80%

Tak mám za sebou první díl upíří trilogie. Ne, nejsou tam žádní zářící upírci z kindervajíčka a jejich depilovaní, polonazí kámoši vlkodlaci. V tomhle případě jsou upíři po dlouhé době opět sami sebou. Krvelační predátoři, kteří zákeřně útočí ze tmy a zmocňují se toho, co je vám nejdražší. A tím není myšlena pouze vaše krev.
Ale pěkně popořádku. Název trilogie je Zhoubný Kmen (v originále The Strain) a na svědomí ji má dvojice autorů.


 Chuck Hogan, který se v češtině objevil pouze ve sbírce detektivních povídek Jeffreyho Deavera Nejlepší Americké detektivní povídky 3 (BBArt 2010), ale jinak má za sebou již několik (povětšinou detektivních) knih, z nichž nejpodstatnější je nejspíš kniha Prince of Thieves: A Novel (2004), kterou Ben Affleck převedl do filmové podoby pod názvem The Town (Město 2010). Jeho dílo získalo roku 2005 Hammetovu cenu, což je ocenění udělováno od roku 1991 Mezinárodní asociací spisovatelů krimi a které je pojmenováno po spisovateli Dashiellu Hammetovi.
No a druhým spoluautorem je literární debutant, a přesto člověk živící se psaním, scénárista, režisér a příležitostný herec Guillermo del Toro. 


Člověk, který má na kontě spousty hororových a mysteriózních filmů (Stroj času/Cronos 1993, Princ bez království a.k.a. Ďáblova páteř 2001, či Faunův labyrint 2006) a několik nadmíru povedených komiksových adaptací (série Hellboy, či Blade 2). K většině filmům, které režíroval si napsal scénář (a také je uveden jako spoluscénárista u Hobití trilogie), takže s psaním má své zkušenosti. Ty se rozhodl zúročit při tvorbě scénáře ke svému seriálu The Strain. Bohužel studia jeho práci původně odmítala, až mu nakonec někdo poradil, aby scénář převedl do knižní podoby. Díky tomuto kroku (a díky kanadské stanici FX) se seriál nakonec dostal na televizní obrazovky. Teď už ale zpět ke knize.


První díl série nese název Nákaza, což v podstatě mluví samo za sebe. Na New Yorském letišti přistane letadlo, které se okamžitě po přistání odmlčí. A nejen to. Motory stojí, v oknech je tma a ven se neozve ani pípnutí. Jakmile dovnitř pronikne SWAT tým zjistí, že všichni cestující i s posádkou jsou po smrti. Na scénu nastupuje hlavní hrdina, vůdčí člen CDC (Centers for Disease Control and prevention – Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí) skupiny Kanárek. A co že to jsou Kanárci? Inu nechme nejpovolanější, aby nám to vysvětlili:

RIMMER: V devatenáctém století, když fárali horníci do šachty, nejdřív spustili kanárka v malé klícce -

LISTER: Na co, aby kopal uhlí? V tom století musely žít samý jelita. Kolik toho může takovej kanárek nakopat?

RIMMER: - A když tam byly jedovaté plyny, a že tam byly často, hádej, co udělal kanárek.

LISTER: Stěžoval si předákovi?

RIMMER: Chcípnul, Listy. Kanárek byl určen pro krajně nebezpečné, strašlivé a mezní situace a měl zjistit, jestli lze přežít. Pak věděli, že je bezpečné tam poslat důležité lidi.

(Red Dwarf – Červený Trpaslík epizoda 48 Kassandra)

 
To přesně jsou Kanárci – předsunutá hlídka. Jenže co dr. Goodweather a jeho kolegyně Nora Martinezová v letadle objeví nesjou obyčejné následky virového onemocnění. A rozjíždí se boj s časem. Knize je často vytýkaný filmový styl psaní (časté střídání scén, krátké, dějově málo významné vsuvky atp.) což vzhledem k tomu, že původně šlo o scénář je poměrně pochopitelné. Přesto je Nákaza opravdu nakažlivá a čte se jedním dechem. Příběh je napínavý a o tajemnou, místy až dusivou atmosféru není nouze. Hlavní postavy nejsou jen ploché, bezcharakterní figurky, ale jde o veskrze sympatické a oblíbitelné hrdiny, kterým i přes jejich nedostatky (nebo právě pro ně) budete držet palce. Velkou výhodou je i odborný, skoro až lékařský přístup k upířímu druhu.
Bohužel jistou vadou na kráse českého vydání je překlad, který má na svědomí Linda Bartošková. Není vyloženě špatný, ale místy je z něj cítit nezkušenost a začátečnická nejistota (například když hlavní hrdina při rozhovoru z jedním ze záporáků označí danou osobu ve svých myšlenkách jako rošťáka, je jasné, že je něco špatně). Navzdory tomu dokáže příběh strhnout natolik, že daná vada neodradí od dočtení knihy a místy se mu podaří vyvolat i ne/příjemné mrazení v zádech. Pokud je vám už zle ze všech těch zářících, romantických a přihřátých upírků, kteří věčně jen brečí nad svým "prokletím", rozhodně neváhejte a sáhněte po této nakažlivé trilogii, která je nyní k sehnání v pevné vazbě za pouhých 99,- za díl.

název: Zhoubný kmen: Nákaza (The Strain)
autor: Guillermo del Toro, chuck Hogan
rok vydání: CZ 2010, (ENG 2009)
nakladatelství: Beta-Dobrovský
hodnocení: 80%

P.S.: Nezkrácený audiobook vydalo v originále vydavatelství HarperCollins Publishers a načetl jej herec Ron Perlman, který s Guillermem del Torem pracoval na druhém díle série Blade, či na obou dílech série Hellboy, kde ztvárnil hlavní roli.

P.P.S.: Kniha se dočkala i komiksové verze, kterou roku 2011 vydalo nakladatelství Dark Horse Comics. Scénář napsal David Laphman a kresbu má na triku Mike Huddelston.

Žádné komentáře:

Okomentovat