úterý 12. srpna 2014

Zhoubný kmen: Noc až navěky - 90%

Svět se ponořil do tmy. Vampýři vládnou a lidstvo se pokorně přizpůsobilo novému režimu, který je za poctivě vykonávanou práci odměňuje jídlem a otupujícími reprízami v televizi. Na odbojáře se nehledí jako na reálnou hrozbu, ale jako na pouhopouhou anomálii, která snad nestojí ani za povšimnutí. A stejná temnota jako nad hlavami se rozprostírá i v srdcích a duších našich hrdinů. Ztráty zasáhly každého. Doktor Goodweather se utápí v depresích, drogách a alkoholu, Gus prozměnu v divokém a nelítostném boji se strigoi, a Nora a Vasilij k sobě mají čím dál blíže. Přesto vysvitla poslední naděje na záchranu lidstva a likvidaci nového řádu - Occido Lumen. Prastarý svitek, který v sobě ukrývá tajemství zrodu a zároveň i zničení Mistra a všech jeho přisluhovačů. Jediné, co musí naši hrdinové udělat, je toto tajemství rozluštit. A to nebude tak snadné, jak se na první pohled jeví.


Jenže rozluštit tajemství stříbrné knihy není to jediné, čemu naši hrdinové čelí, protože nedůvěra už zasáhla i jejich řady. Efraim, který propadl své závislosti, tak ztratil důvěru nejen u bojovníka Guse, ale i u svých nejbližších přátel Feta a Nory. A Mistr neváhá využít každé příležitosti, aby rozvrátil jejich spojenectví a získal Occido Lumen. A nejen proto, aby si zachránil svoji červy prolezlou prdel, ale především proto, že je to sadistický hajzl, který si rád vychutnává osobní utrpení svých nepřátel.



Třetí díl Noc až navěky je přesně tak temný, jak nadpis slibuje. Lidi si zvykají na život v antiutopické realitě, kde vampýři jsou nezpochybnitelní pánové a vládci, staří a nemocní nemají právno na život a každý hlídá každého. Tak trochu jako za dob nacistické okupace. Tomu odpovídají i takzvané krevní tábory, kde jsou držení lidé na potraviny. Mladí a silní jsou uchovávání jako dělníci, kteří jdou jednou týdně na "odběry", lidé s krevní skupinou B se pěstují (protože Béčko je strašná ňamka), a staří a nemocní jsou odvádění do starobniců, kde je jim poskytnuto příjemné místo s plnou péčí, aby mohli v klidu dožít své poslední dny. No, vlastně ani tak docela ne. Pokud teda za příjemné místo s plnou péčí nepovažujete kotec s kolečkovým křeslem a hadicí na odběr krve. Mistr, který už změnil svou schránku, vládne z centra New Yorku celému světu, držíce po svém boku nevyvratitelný trumf proti Efraimovi - jeho syna Zachariáše. Pro toho se pomalu, ale jistě stává nezpochybnitelným bohem. A náboženský symbolismus se vine skrze celou knihu. Od vzniku upířího kmene (jak jinak než v Sodomě a Gomoře), přes Mistrův skutečný původ, až po finální zjevení. A, popravdě řečeno, vůbec to nevadí. Sám nejsem zastáncem toho křesťanského mambo jambo, a většinou, když se to někdo snaží někam napasovat, znechutí mi to danou věc. Tady to ale překvapivě funguje a přirozeně zapadá do celého příběhového konceptu.



Příběh je už, jak jinak, plný napětí. Opět se dostaví i temná, dusivá atmosféra, která v předešlém, akčním díle tak trochu chyběla. Boje se stupňují stejně jako zoufalství hlavních hrdinů, a příběh se opět žene kupředu neuvěřitelnou rychlostí. A stejně jako u předešlých dvou dílů mě i tady mile překvapila čtivost, kterou se kniha vyznačuje. Naposledy jsem takhle rychle slupnul snad jen Zaklínače. 




název: Zhoubný kmen: Noc až navěky (The Night Eternal)

autor: Guillermo del Toro, Chuck Hogan

rok vydání: CZ 2012, (ENG 2011)

nakladatelství: Beta-Dobrovský
hodnocení: 90%


Co se mi na trilogii Guillerma del Tora a Chucka Hogana nejvíce líbilo (když pominu odjiskření upírů) byl fakt, že se každá kniha nesla v jiném duchu. První díl byl skoro až lekařský, mrazivý triller, dvojka zase akční béčková řežba a trojka postapokalyptický, antiutopický horor. A každý díl se dobře četl, navzdory snaze překladatelky. 
Celá trilogie si tak odnáší hodnocení 80%.

P.S.: Tak jako předešlé dva díly i ten třetí má svou komiksovou adaptaci (nečekaně).


P.P.S.: A to samé platí i o adioverzi z nakladatelství HarperCollins Publisher, kterou opět namluvil Daniel Oreskes.

Žádné komentáře:

Okomentovat