pondělí 11. srpna 2014

Zhoubný kmen: Pád - 70%



A je to tady. Boje přituhují, z bývalých spojenců se stávají nepřátelé a z nepřátel se stávají spojenci. Abraham Setrakian a jeho nově nalezení přátelé vyrážejí do zoufalého boje proti upíří hrozbě. A zatímco tato skupinka se otevřeně staví na obranu lidstva, jejich nadřízení, ba i samotné vlády se stále tváří, že se nic neděje. Jde přeci jen o neznámou nemoc, nic překvapujícího. Po vzoru krevních červů rozlézajících se žílami lidského těla, se i jejich přenašeči rozlézají umělými tepnami města. A blíží se věčná noc...



Druhý díl Zhoubné nákazy pokračuje přesně tam, kde první skončil. Pouhý týden po přistání mrtvého letadla se nákaza stačila rozšířit nejen městem a i když oficiální úřady stále mlží, lidé podvědomě cítí blížící se změnu. Propukají nepokoje, ulice, ba i celé čtvrti zachvacují plameny stejně rychle jako panika. Rozkol nastává i v řadách lovců strigoi, kde Efraim Goodweather pomalu ale jistě propadá své závislosti na alkoholu. To mu ale nebrání v pokračovat v boji. V boji řádně těžkém a krvavém. Naštěstí neproteče jenom červená, lidská krev, ale i ta bílá, upíří, protože lidi mají zatraceně tuhý kořínek a nevzdáívají se tak snadno. Minimálně když mají tu správnou motivaci.


Pád (jak zní český podtitul druhého dílu) je oproti svému atmosférickému předchůdci více akční, krvavější a dynamičtější. Del Torův a hoganův styl psaní ale nesází na nějaké větné kudrlinky, či nějaké vyhrávání si s textem, což má za následek stručné, úderné věty, které dokážou zasáhnout stejně dobře jako stříbrná čepel a ženou děj kupředu rychlostí slunečního světla. Příběh opět skvěle dokáže vtáhnout a nedovoluje čtenáři (stejně jako hlavním hrdinům) ani na chvilku oddechnout.
Přestože je děj plný akce, dojde jen k jednomu, nebo dvoum podstatným a zapamatovatelným zvratům, zbytek je jenom taková výplň popisující pozvolný pád lidstva do područí vampýrů.
Ale zatraceně čtivá a napínavá výplň.


název: Zhoubný kmen: Pád (The Fall)
autor: Guillermo del Toro, Chuck Hogan
rok vydání: CZ 2011, (ENG 2010)
nakladatelství: Beta-Dobrovský
hodnocení: 70%

P.S.: Stejně jako první díl i druhý má svou komiksovou adaptaci.


P.P.S.: A stejně tak vydalo nakladatelství HarperCollins Publisher druhý díl jako audiobook, tentokráte namluvený Danielem Oreskesem.

 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat